Running into fear

Gepubliceerd op 17 januari 2023 om 09:00

Herstellen van een eetstoornis is alsof je een brandend huis in moet rennen. Je rent zo je grootste angst tegemoet.

Herstellen is, heel zwart-wit gezien het aangaan van je angsten.

Drinken met calorieën vond ik altijd vreselijk; ik had zoveel regels waar ik me aan moest houden en drinken met calorieën erin kon echt niet. Het was uit den boze. Ik ging de angst aan en dronk dingen met calorieën; ik rende het brandende huis in. Gemakkelijk was het zeker niet en achteraf ben ik ervan overtuigd dat ik zoveel eerder had kunnen herstellen als ik mijn angsten eerder aangegaan was.

Wat ik heb geleerd in de afgelopen jaren, is dat het zinloos is om te werken met kleine stappen. Natuurlijk, kleine stappen zijn ook stappen, begrijp me niet verkeerd. Er is niets mis met het zetten van kleine stappen. Het kan mijns inziens alleen veel efficiënter en effectiever; korter, sneller en beter. Wanneer je jouw angsten aangaat, maar dan ook ècht aan gaat; werk je aan herstel. Ik bedacht me dat herstellen van een eetstoornis gemiddeld vaak veel langer duurt dan nodig is. Feitelijk gezien is herstellen niets anders dan het her programmeren van je hersenen door het aangaan van angsten en het aanleren van nieuwe gewoontes.

Wanneer je jouw angsten goed aan gaat, dat wil zeggen; je angsten vaak aangaan, zou je veel sneller kunnen herstellen. Om het even gemakkelijker te maken: wanneer je bang bent voor spinnen en je over deze angst heen wilt komen, is het van belang om je angst aan te gaan. Concreet zou je het beste kunnen kiezen voor het vasthouden van een spin omdat je hiermee de angst echt aan gaat. Wanneer je dit eens per maand doet, duurt het naar alle waarschijnlijkheid een paar jaar voordat je niet meer bang bent. Wanneer je dit eens per week doet, duurt het een paar maanden voor je niet meer bang bent. Wanneer je dit eens per dag doet een paar weken en wanneer je het iedere dag ieder uur zou doen, is de kans groot dat je na een X aantal dagen al veel minder angst ervaart.

Kortom, wanneer je het gelijk ‘groots’ aanpakt, is de angst sneller overwonnen. Tijdens mijn eigen herstel vond ik het heel moeilijk om dingen groots aan te pakken. Ik deed alles met baby stapjes en was continu zo ontzettend bang. Ik zou willen dat er in die periode iemand was die mij vertelde dat het belangrijk is om de angsten groots aan te gaan. Ik zou willen dat er iemand was die mij vertelde dat het allemaal goed zou komen en dat ik, hoe sneller ik bezig ging met de grootste angsten en des te vaker ik deze angsten aan zou gaan, ik sneller zou herstellen in plaats van het zetten van mini stapjes..

Het is het waard om het brandende huis in te rennen, het is het waard om er volledig voor te gaan. Pak het groots aan en vertrouw erop dat het goed komt.

Liefs X

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.