Blog

Oude gewoontes

Om het leven van mijn dromen te krijgen, moet ik oude gewoontes loslaten. Tijdens mijn herstel ben ik daar al aardig ver mee gekomen, maar ook nu zijn er nog genoeg dingen waar ik tegenaan loop. Oude gewoontes, patronen en dingen waarvan ik denk dat ze me houvast geven. Ik moet ze loslaten, stuk voor stuk, stap voor stap.

Lees meer »

Dag van de zorg

Gisteren was het de dag van de zorg. Een dag die in het teken staat van zorgpersoneel, de enorme tekorten en het harde werk wat verricht wordt iedere dag. Gisteren was het de dag van de zorg. Een dag die in het teken staat van zorgen voor elkaar en elkaar helpen en ondersteunen.

Lees meer »

Normaliseren

Tijdens de behandelingen in de kliniek liet ik me dagelijks vertellen hoe belangrijk het is om te normaliseren. Dat advies ging met name om mijn eetpatroon. Een normaal eetpatroon is iets wat ik toen wilde, maar wat ik nooit voor elkaar kreeg. Nu gaat dat fantastisch en probeer ik, naast een normaal eetpatroon, mezelf te leren normaliseren als het gaat om het liefhebben van mijn eigen lichaam. Begrijp me niet verkeerd, ik hou van mijn lijf (en dat an sich, is al mooier en beter dan ik ooit heb durven dromen) maar soms vind ik het nog knap lastig om mijn 'curves' te omarmen. 

Lees meer »

Bikini body

Every body is a bikini body. Je hebt een lichaam, je doet een badpak of bikini aan en je hebt een bikin body. Het maakt niet uit wat voor gewicht je hebt of hoe je eruit ziet. 

Lees meer »

Accepteren

Striae.. Iets wat vrijwel iedere vrouw heeft en iets waar je absoluut geen seconde een gevoel van schaamte voor zou moeten hebben. Ik had er altijd een hekel aan, het mocht er niet zijn, ik schaamde me ervoor en heb met moeite geleerd om het te accepteren.

Lees meer »

Maatje meer

Ineens was het moment daar. Ik trok een broek uit de kast, deed hem aan en moest concluderen dat hij te klein was. De eerste negatieve gedachte was er binnen een honderdste van een seconde; 'ik ben te dik'. 

Lees meer »

Eetstoornis vuur

Het eetstoornis vuur, jaren lang brandde het in volle glorie. Het afgelopen jaar steeds een beetje minder en nu, nu kan ik zeggen dat het vuur gedoofd is. Ik heb het eetstoornis vuur geblust.

Lees meer »

Stress

De afgelopen weken ervaar ik zoveel stress, het is niet normaal. Natuurlijk, stress hebben is menselijk, hoort bij het leven en is vaak iets wat je overkomt. Je hebt het niet altijd in de hand, behalve de manier waarop je ermee omgaat. Dat bepaal je natuurlijk zelf.

Lees meer »

Angst

Iedereen is wel eens bang. De één is bang voor spinnen, de ander voor eten. De één heeft pleinvrees, de ander sociale angst. Er zijn zoveel dingen waar je bang voor kunt zijn, maar hoe ga je daar nou eigenlijk mee om?

Lees meer »

Het is oké

Het is oké wanneer je even een slechte dag hebt. Iedereen voelt zich wel eens minder goed of chagrijnig. Onlangs had Bart een paar minder goede dagen, en dat is helemaal oké. Ik heb ze zelf immers met enige regelmaat ook! 

Lees meer »

Sociale contacten

Over het algemeen vinden mensen mij een heel sociaal persoon. Iets wat ik absoluut kan zijn, maar ook iets wat mij veel energie kost. Zeker toen ik diep in mijn eetstoornis zat, vond ik het onderhouden van mijn sociale contacten super moeilijk en ingewikkeld.

Lees meer »

Relatie en een eetstoornis

Een relatie en een eetstoornis. Op dieptepunten van mijn eetstoornis had ik relaties, welke uiteindelijk allemaal zijn stukgelopen. Of dit komt door mijn eetstoornis of doordat het gewoon niet 'de ware' was lees je hier! 

Lees meer »

Meisje op de trap

Daar zat je dan. Alleen in een hoekje op de trappen van het schoolgebouw. Zwart leek je favoriete kleur te zijn. Niet alleen je wijde broeken, grote truien en grove kisten waren zwart; ook je nagels, je haren, je opgemaakte ogen en je lippen kleurden donker. Je leek de wereld aan te kunnen, een grote mond zette je op naar iedereen die ook maar iets negatiefs tegen je zei. Het leek alsof het je allemaal niets deed.

Lees meer »

Minnesota Starvation Experiment

Het Minnesota Starvation Experiment. Tijdens één van mijn behandelingen waarin ik probeerde de Anorexia te verslaan, werd regelmatig naar dit onderzoek gerefereerd. Het onderzoek werd in 1944 uitgevoerd en in 1950 door Ancel Keys gepubliceerd. Het is een stukje geschiedenis wat ik absoluut met je wil delen, ik vind het mega interessant en geloof mij, het is echt de moeite waard om je er een beetje in te verdiepen. Ik neem je in deze blog mee in het onderzoek, wat bij 36 gezonde mannen is uitgevoerd. Mannen inderdaad; want dat Anorexia een vrouwenziekte is, is natuurlijk onzin!

Lees meer »

Irritatie

Irritatie komt veelal voor bij patiënten met Anorexia (en overige eetstoornissen). Het heeft alles te maken met ondervoeding. Ondervoeding zorgt ervoor dat je sneller geïrriteerd bent, ondervoeding in combinatie met angst zorgt voor, laten we zeggen.. Gek gedrag. 

Lees meer »

Hersenen

Het oudste en ook het kleinste stukje van je hersenen zorgt dat er maar één taak is om uit te voeren; overleven. We noemen dat kleine stukje in je hersenen, je reptielenbrein. Het is een stukje wat niet na denkt maar gewoon doet; het reageert automatisch zonder dat jij daar iets aan kunt doen. Wellicht heb je wel eens gehoord van 'vechten, vluchten of bevriezen', dit zijn namelijk de drie dingen die aangestuurd worden door jouw reptielenbrein waar jij (mits je dat keihard gaat trainen), geen invloed op hebt.

Lees meer »