Hersenen

Gepubliceerd op 28 januari 2022 om 07:37

Het oudste en ook het kleinste stukje van je hersenen zorgt dat er maar één taak is om uit te voeren; overleven. We noemen dat kleine stukje in je hersenen, je reptielenbrein. Het is een stukje wat niet na denkt maar gewoon doet; het reageert automatisch zonder dat jij daar iets aan kunt doen. Wellicht heb je wel eens gehoord van 'vechten, vluchten of bevriezen', dit zijn namelijk de drie dingen die aangestuurd worden door jouw reptielenbrein waar jij (mits je dat keihard gaat trainen), geen invloed op hebt.

Dit is dus het stukje van je brein wat ingezet wordt door jouw eetstoornis. Zelf kan je hier helemaal niets aan doen! Nog even een klein stukje biologie met betrekking tot de hersenen. Je hersenen zijn opgedeeld in drieën. Je hebt de Neocortex (je menselijke brein) wat eigenlijk gewoon je gezonde verstand is. Het limbische brein (zoogdierenbrein) regelt jouw emoties; het laat jou gedrag herhalen waar je een positieve emotie aan koppelt, maar gedrag vermijden wat je als negatief ervaart.

 

Tot slot is er de hersenstam (het reptielenbrein), welke, zoals ik al zei, niets anders doet dan overleven. Dit stukje van je hersenen heeft controle op je vitale functies zoals je ademhaling, hartslag en je bloedsomloop. Het reptielenbrein reageert instinctief en automatisch; het kan niet nadenken of dingen onthouden. 

Nou is het voor mij al ontzettend lang geleden dat ik iets van biologie gehad heb, maar wat ik me nog kan herinneren is dat je voornamelijk functioneert door je reptielen en je zoogdierenbrein. Doordat in je zoogdierenbrein ook dopamine wordt aangemaakt, is het moeilijk om je Neocortex (je gezonde verstand) te gebruiken waardoor je reptielenbrein en je zoogdierenbrein het winnen van je gezonde verstand. Een concreet voorbeeld hiervan is dat je bijvoorbeeld weet dat het goed is om te ontbijten, maar dat je het gevoel van controle en sterk zijn ervaart wanneer je het niet doet. Door de werking van je hersenen is het dus gemakkelijker om niet te luisteren naar je gezonde verstand. 

Dan heb je nog je reflexen; het vechten, vluchten en bevriezen. Deze reflexen zitten in je reptielenbrein; hier heb je dus geen invloed op. Dit zijn reacties die er zijn op momenten van angst. We weten allemaal dat het opnieuw gaan eten in eetstoornis herstel één van de moeilijkste dingen is omdat je angsten moet aangaan. Het is belangrijk om je reptielenbrein te slim af te zijn en de enige manier daarvoor is bewustwording. 
Het is van belang dat je, je bewust bent van je onbewuste processen. 

Wanneer je super bang bent omdat iemand zegt dat je iets moet gaan eten, kan je boos worden (vechten) en schreeuwen dat je de ander toch ook geen eten door de strot duwt. Wanneer je een sociale activiteit hebt met vrienden waarbij veel eten zal zijn, kan je het afzeggen (vluchten) met een smoes. Wanneer je ineens uit het niets geconfronteerd wordt met een volle tafel, kan je zo in de stress raken dat je niets meer kunt (bevriezen) en alleen maar in je hoofd blijft zitten.

Het fijne van deze dingen is dat je er iets aan kunt doen! Je moet jezelf continu blijven uitdagen; wees jezelf bewust van de processen in je hersenen. Wees jezelf bewust van je onbewuste handelen. Als je dingen uit de weg wilt gaan, als je boos wilt worden op iemand omdat je iets moet, als je iets niet durft waardoor je even lamgeslagen bent; bedenk je dan dat je zelf de touwtjes in handen hebt. Ga tegen je reptielenbrein in; maak je Neocortex functioneel en neem verantwoordelijkheid! Geloof in jezelf; je bent een mens en hoewel je niet alles zelf in de hand hebt (door de werking van je hersenen bijvoorbeeld), heb je wel zelf de keuze om te veranderen en om je angsten aan te gaan! Je moet Verantwoordelijkheid nemen en dan kan je (echt waar geloof mij!) je eetstoornis overwinnen.

Liefs X

DISCLAIMER
Ps. alle ingewikkelde dingen over het brein in deze blog heb ik ooit geleerd tijdens biologie en een (groot) deel daarvan is blijven hangen. Voor de ingewikkelde termen (het is niet zo dat het woord Neocortex iets is wat ik dagelijks gebruik haha) heeft Google mij geholpen; niets van dit alles is wetenschappelijk onderbouwd!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.