Before and after

Gepubliceerd op 29 september 2021 om 09:00

Je hoort en ziet vaak de zogeheten ‘before and after’ foto’s voorbijkomen op Instagram. Foto’s waarop mensen hun progressie laten zien; ofwel wanneer ze veel zijn afgevallen, ofwel wanneer ze in een eetstoornis zaten en tot een gezond gewicht zijn aangekomen. 

Mijn ongezouten mening over dit hele ‘before and after’ tafereel deel ik graag met jullie. Ik vind namelijk dat het enorm triggerend kan zijn. Er wordt niet over nagedacht. Mensen doen maar gewoon. Waarom?! Natuurlijk is het iets goeds wanneer je overgewicht hebt en je afvalt om gezonder te zijn, natuurlijk is het iets goeds wanneer je ondergewicht hebt en je aankomt om gezonder te zijn. Maar het is zo onnodig om te delen met de wereld! Je lichaam accepteren, dat is het belangrijkste. Je bent goed zoals je bent, het is goed genoeg. Je hoeft de wereld niet te laten zien hoe ‘ziek’ je was. Je hoeft niets aan iemand te bewijzen.

Je bent oké zoals je bent. Wanneer je before and after foto’s plaatst, bedenk dan met wat voor doel je dat doet. Wat wil je bewijzen? Wat wil je bereiken? En bovenal, besef je goed wat het met een ander kan doen. Ik denk, dat de halve wereld doodongelukkig is. Doodongelukkig met hoe ze eruitzien, puur omdat er mensenzijn die dit soort foto’s delen. Er is een hele ‘bodypositivity’ hype gaande waarin mensen staan voor het accepteren van je lichaam. Vetrollen, striae, cellulitis, WHO CARES?! Je bent goed zoals je bent. Maatje zero is totaal uit de mode; maatje alles tussen 36 en 52 is helemaal hot en happening!

Toen ik diep in mijn eetstoornis zat, zocht ik juist heel erg naar plaatjes en foto’s van veel te dunne meisjes. Ik wilde zijn zoals zij waren. Ik wilde dat model zijn die daar vel over been poseerde voor de VOGUE. Ik wilde dat meisje zijn die geen heupen, borsten en billen had. Ik wilde die wandelende tak zijn; dat was mijn streven. Als er destijds iets als Instagram bestaan had, had ik mijn dagen gevuld met het opzoeken van die veel te dunne meisjes. En dat is, wat naar mijn mening de ‘before and after’ foto’s ook kunnen veroorzaken.

Om een veel te lang verhaal kort te maken; je bent goed zoals je bent, mooi zoals je bent. Of je nu maat 36 of maat 52 hebt, het is oké, je bent goed genoeg. Je bent mooi. Zomaar even een tip, van mij voor jou: ontvolg alle accounts op Instagram waar je ongelukkig van wordt, accounts die jou een slecht gevoel over jezelf geven; accounts waarvan jij dat jaloerse gevoel kunt krijgen. Het gras is (vooral lijkt) altijd groener aan de overkant.

Reactie plaatsen

Reacties

Eric (eetstoornisvrij)
3 jaar geleden

De laatste alinea, helemaal mee eens.
Hetgeen daarvoor niet. Ik vind dat iedereen moet posten wat ie wil, zonder de druk te voelen van wat anderen vinden of willen.
Wil je iets niet zien, dan ook niet bekijken.
Niet het aapje op andermans schouder leggen.