Terugval preventie

Gepubliceerd op 17 december 2021 om 09:00

Wanneer je in behandeling bent en het einde nadert, ga je werken aan je terugval preventieplan. Je kijkt naar de verschillende fases van je eetstoornis en bespreekt wat jij en wat anderen voor je kunnen doen wanneer het minder goed met je gaat. Hou je vast, het is een super informatieve blog dit keer met dus (logisch) veel informatie!

Eigenlijk ben ik nooit zo'n fan geweest van het schrijven van een terugval preventieplan. Ik zag er het nut niet van in en vond het eigenlijk maar stom allemaal. Inmiddels denk ik daar heel anders over. Ik ben van mening dat het super belangrijk is en dat het juist heel goed is om stil te staan bij de momenten waarop het minder goed gaat. 

Natuurlijk zijn we allemaal mens en gaat het met iedereen wel eens minder goed, maar met een eetstoornis werkt het net een beetje anders. Dat een eetstoornis een sluipmoordenaar is hoef ik denk ik niet meer uit te leggen. Een eetstoornis pakt alle kleine stukjes af. Vaak zonder dat de persoon met eetstoornis het zelf door heeft; mede daarom is zo'n terugval preventieplan ook zo belangrijk.

Een terugval preventieplan is er om te voorkomen dat iemand terug valt. Omdat het voor iedereen een persoonlijk plan is, ziet het er voor iedereen anders uit. Het is om een dreigende terugval te signaleren en om preventieve acties in te zetten om de terugval te voorkomen. Zelf heb ik in het afgelopen jaar geleerd wat voor mij belangrijk is om te voorkomen dat ik terugval en hoe ik dat het beste kan inzetten. Het is voor mij bijvoorbeeld heel belangrijk om te blijven praten en om goed stil te staan bij mijn gevoelens en gedachten. Voor een ander kan het heel belangrijk zijn om vaker grenzen aan te geven of om bepaalde momenten samen met iemand te zijn (samen eten bijvoorbeeld). 

Vaak is een terugval preventieplan in stukken opgedeeld. Wanneer je zoiets maakt is het goed om stil te staan bij de uitlokkers. Wat zijn dingen waardoor een kans op terugval groter wordt?! Dit is voor iedereen anders; het is enkel een voorbeeld en dit hoeft dus niet te betekenen dat dit voor jou ook zo werkt!

MOGELIJKE UITLOKKERS:

  •  Negatieve emoties

  •  Stressvolle werksituaties / schoolsituaties

  •  Vakanties

  •  Grote veranderingen in de leefsituatie, zoals overlijden, verhuizing, verandering van studie of beroep,

etc.

  •  Schokkende gebeurtenissen

  •  Gewichtstoename

  •  Onevenwichtige eet- of dagstructuur

  •  Opmerkingen over gewicht of uiterlijk

Naast de uitlokkers kunnen er ook vroege voortekenen zijn van een terugval. Hieronder deel ik graag een aantal voorbeelden met je. Nogmaals; het zijn enkel voorbeelden, dit is voor iedereen anders! Ik heb het in een tabelletje gezet om het een beetje overzichtelijk te maken.

MOGELIJKE VOORTEKENEN VAN EEN TERUGVAL:

Catogorie Voorbeelden
Eetpatroon  Kiezen voor ‘veilige’ producten
 Regelmatig minder eten dan nodig is
 Zich overmatig bezig houden met calorieën tellen
Lichamelijke kenmerken Toename van lichamelijke kenmerken van een slechte voedingstoestand
- Minder energie hebben
- Koude handen voeten
Bewegingspatroon  Teveel (ongezond) bewegen
 Een verstoorde balans tussen activiteit en rust
Cognities  Toename van negatieve gedachten rondom eten, lichaam en gewicht
 Negatiever over zichzelf gaan denken
Sociaal functioneren  Toename van discussies rondom eten met anderen
 Ruzie rondom eten binnen het gezin / met de partner / met huisgenoten
 Zich terugtrekken in het contact met vrienden

Het is belangrijk om valkuilen te bespreken met je netwerk; de mensen om je heen kennen je goed en zijn vaak eerder in staat om te signaleren dat het niet goed gaat dan jijzelf. Het is voor de eetstoornis heel gemakkelijk om te doen alsof er niets aan de hand is, terwijl het super slecht gaat. Juist daarom is zo'n terugval preventieplan zo belangrijk. Anderen weten waar ze op moeten letten en kunnen de signalen (wanneer het minder goed gaat) bespreekbaar maken waardoor een terugval voorkomen kan worden. Mijn ervaring is dat het niet alleen helpend is op het moment dat het daadwerkelijk noodzakelijk is, maar dat het alleen al heel helpend kan zijn op het moment dat je zo'n terugval preventieplan bespreekt. Je moet openheid geven over je eetstoornis (geloof me, dat is super moeilijk en ingewikkeld) en bespreken hoe jij je kunt voelen of wat anderen kunnen zien wanneer het niet goed met je gaat. Het was voor de mensen in mijn omgeving een hele openbaring toen ik meer ging delen over wat er nou daadwerkelijk allemaal speelde en wat er echt in mij omging. Het heeft me heel erg geholpen om daar meer over te delen omdat ik altijd alles voor mezelf gehouden heb. Door te delen waren er minder heimelijkheden waar ik me achter schuil hield wat maakte dat er minder ruimte was voor de eetstoornis. 

Zoals ik al schreef is praten voor mij de aller beste oplossing geweest. Ik ging delen over mijn eetstoornis, over de dingen waar ik last van had en dat zorgde ervoor dat anderen mij beter begrepen en anderen een beter beeld kregen van mijn hoofd en hoe het voor mij werkte. Ik kreeg mooie, open gesprekken met anderen en daar heb ik enorm veel baat bij gehad in mijn herstel. 

Het is belangrijk om stil te staan bij de vier verschillende fases waarin je bij fase 1 stabiel bent en waarbij je in fase 4 in crisis verkeert. Het is goed om stap voor stap te bekijken hoe dat eruit ziet; wat gebeurt er als ik stabiel ben en wat gebeurt er (wat doe ik) als ik in fase 4 zit? Wat kan ik er aan doen om in fase 1 te blijven, wat kan ik er aan doen om van fase 4 naar fase 3 (etc.) terug te gaan? Wat kan een ander daar voor mij in betekenen?

Zoals je ziet komt er behoorlijk wat kijken bij het schrijven van zo'n plan. Ik hoop dat je iets hebt aan deze uitgebreide blog met al deze informatie. Misschien kan je hier zelf wat mee, kan je er iets mee voor je kind, je partner of voor je vriend/vriendin. Mocht dit vragen oproepen, je kan altijd mailen (Contact) of reageren onder deze blog. Ook via de social media kanalen kan je mij een bericht sturen.

Liefs X 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.