Feestdagen

Gepubliceerd op 24 december 2021 om 09:00

De feestdagen staan weer voor de deur! Voor veel mensen zijn het inderdaad feestdagen, maar voor veel mensen ook niet. De feestdagen zijn dagen waarop mensen vaak samen zijn met dierbaren en waarop mensen veelal lekker met elkaar eten. Wat mij betreft zijn het echt dagen om te genieten van lekker eten en gezelligheid met de mensen die je lief hebt, maar ik weet dat het ook totaal anders kan zijn. 

Toen ik diep in mijn eetstoornis zat, vond ik de feestdagen vreselijk. Alles draaide om eten en dat vond ik behoorlijk ingewikkeld! Natuurlijk is dat niet helemaal waar, het draaide niet alleen maar om eten, maar zo heb ik dat altijd wel ervaren. Ik vond het maar moeilijk en kon alleen maar bedenken hoeveel kilo's ik ging aankomen van dat stomme kerstdiner of die stomme kerstbrunch. 

Gelukkig weet ik inmiddels wel beter en kijk ik er nu vooral enorm naar uit. Ik ben dol op kerst, de gezelligheid, het lekkere eten en het samenzijn met elkaar. Ik wil je via deze weg een paar simpele tips geven om de feestdagen door te komen wanneer je er, net als ik in de afgelopen jaren, moeite mee hebt en er vooral enorm tegenop ziet. 
Allereerst wil ik je zeggen dat je altijd nee mag zeggen. Het is niet erg als iets te spannend voor je is en het is al helemaal niet erg wanneer je dit eerlijk zegt tegen de mensen waar je het mee viert. Wanneer je een taartje aangeboden krijgt en daarna nog uitgebreid gaat dineren kan je altijd nee zeggen. Je hoeft niet beide te doen. 
Het is super fijn wanneer je samen bent met de mensen die je dierbaar zijn, al dat eten is alleen maar 'extra' als in, het is geen verplichting. Het is mooi als het je lukt om mee te doen, het is mooi wanneer het je lukt om je eigen grens aan te geven en het is nog mooier wanneer je jezelf uitdaagt om iets te nemen wat je best spannend vindt. Wat het ook is, het is allemaal goed. Het aller belangrijkst is dat je geen verplichting voelt om dingen te doen waar je niet achter staat. Geloof mij, alleen al dat van jezelf wegnemen scheelt meer dan de helft. Het kan heel goed helpen om vooraf afspraken te maken met de mensen waar je het mee gaat vieren. Misschien kan je alvast benoemen dat je het spannend vindt en zeggen wat het zo spannend maakt. Door er op voorhand over in gesprek te gaan kan je vaak al veel extra stress en spanning voorkomen.

Onthoud goed dat het gaat om gezelligheid en samen zijn. Lukt het niet om iets te eten, dan is dat maar even zo. Kijk vooral naar hetgeen wat voor jou haalbaar is! Wil je niet mee eten maar lukt het wel om voor jou een veilige maaltijd te nemen? Kies dan voor die optie. Zolang je er open over bent en met de ander in gesprek gaat is er niets aan de hand. 

Als ik terug kijk op de feestdagen die ik altijd vierde.. Ik vond het heel moeilijk om mee te doen met de rest. Ik deed het altijd maar 'gewoon'. Voor mij hield dat in dat ik de dagen voor en de dagen na de feestdagen bijna niets at om zo de feestdagen door te komen. Dat, terwijl ik, wanneer ik het gewoon in alle openheid had besproken, ik prima andere dingen had kunnen eten. Het had vooral voor mezelf heel veel stress gescheeld en nu ik terugkijk op toen, was dat veel beter en bovenal gezonder geweest. 

Geloof mij, je gaat de feestdagen doorkomen. Wat je ook kiest, hoe je het ook wilt of gaat aanvliegen, het is allemaal goed. Probeer jezelf iets te gunnen, probeer lief te zijn voor jezelf met de feestdagen (en natuurlijk alle andere dagen van het jaar). 

Het is oké, jij bent oké.
Geniet waar je kan.

Liefs X

En natuurlijk hele fijne feestdagen! 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.