Het spijt me

Gepubliceerd op 5 november 2021 om 09:00

Lief lichaam, een brief voor jou. Een brief om je te bedanken, maar ook om te zeggen dat het me spijt.

Lief lichaam, ik wil je bedanken. Bedankt dat je altijd voor me klaar staat en dat je het nog steeds goed doet. Bedankt dat je, ook al heb ik zo lang zo slecht voor je gezorgd, nog steeds zo goed functioneert.

Lief lichaam, het spijt me. Het spijt me dat ik je jaren zo tekort gedaan heb. Het spijt me dat ik je pijn gedaan heb, dat ik je jaren lang te weinig voedingsstoffen, liefde en aandacht gegeven heb. Het spijt me dat ik je uitputte, dat je moest blijven lopen terwijl je eigenlijk helemaal op was. Het spijt me dat ik je niet voedde op de momenten dat je er om schreeuwde, dat ik je iedere dag volledig uitputte. 

Het spijt me dat ik al je signalen genegeerd heb, dat ik toch luisterde naar het negatieve stemmetje in mijn hoofd die me zei dat ik niet mocht eten en meer moest bewegen. Het spijt me dat ik je zo hard liet werken, terwijl je niet meer kon, dat ik maar bleef volhouden terwijl jij me zoveel signalen gaf dat je op was. 

Ik negeerde ze. Alle signalen die je gaf. Hoe slecht mijn concentratie ook was, ik bleef door gaan, hoeveel haren er ook uitvielen, ik stopte niet. Hoe slecht mijn darmen het ook deden, hoe veel pijn ik ook had in mijn botten en spieren, hoeveel ik ook vergat, hoe erg ik me ook afzonderde van de buiten wereld, hoe moe ik ook was, ik luisterde niet. Kans om zwanger te worden? Ik had het verpest. Mijn menstruatie bleef uit, ik had het altijd koud, emoties kon ik niet meer voelen, mijn hartritme was verstoord, mijn bloedwaarden waren alles behalve goed. Het maakte me allemaal niets uit.

Jouw signalen negeren was een soort tweede natuur geworden; een slechte gewoonte. Dat terwijl je altijd zoveel voor me gedaan hebt. Je stond altijd voor me klaar. Lief lichaam, dank je wel. Dank je wel dat je niet opgegeven hebt, dat je me nog steeds overal naartoe brengt. Dat je me laat dansen, dat je me laat ontspannen, me laat genieten en laat ervaren. Dank je wel. Dank je wel dat je mij laat nadenken, mij laat liefhebben en mij, ondanks alles wat ik jou heb aangedaan, niet in de steek laat. 

Ik ben zo ontzettend dankbaar. Dankbaar dat je mij het leven gunt en dat je nooit hebt opgegeven. 

Lief lichaam, het spijt me voor alles wat ik je heb aangedaan. 
Lief lichaam, bedankt dat het nog altijd doet.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.